Direktlänk till inlägg 31 januari 2008

Sharing is Caring

Av Nandi - 31 januari 2008 12:30

Efter att ha läst liteSweClockers.com fick jag bara sån lust att skriva ett inlägg för att hedra alla pirater där ute. Vi kämpar mot ett ruttnande rättsväsende där intresseorganisationer i USA styr mer över oss här än vad Sveriges Rikes Lag gör. Några unga människor som står bakom The Piratebay ska nu åtalas för det nyligen påhittade brottet "medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrätten". Det är efter razzian mot the Piratebay för 20 (!!!) månader sedan som åklagare Håkan Roswall nu beslutat att väcka åtal, trots att dom inte hittade något olagligt på server-datorerna som varit beslagtagna hela tiden. Detta handlar dock inte om Piratebays vara eller icke vara. Efter razzian tog det typ två dagar innan sidan var uppe igen, då med nya servrar i nederländerna. Denna gång är dom mer förberedda och har spridit ut sig runt om i hela världen så att det skulle krävas en himla massa razzior i en himla massa länder samtidigt för att påverka sidan. Antipiratbyrån och dess motsvarande organisationer i USA utkämpar ett krig som inte kan vinnas. Vill ni höra mina argument för fildelning/piratkopiering så kan ni läsa mitt tal som jag höll på både svenska- och retoriklektionen. Det är ganska långt, men ta er gärna tid att bli övertygade eller samla lite argument för ert handlande:


Pure bild av Piratbukten


Nedladdning, spridning av musik, film och spel på internet, piratkopiering. Jag använder mig av termen fildelning. De flesta av er har nog någon gång brutit mot den lag som säger att det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material och likaså att göra det tillgängligt för andra, det är jag övertygad om. Men vi är inte ensamma om det. Vi är bara några av de över 1,3 miljon svenskar som fildelar!


Att övervaka och straffa alla oss som fildelar illegalt skulle vara ett mycket resurskrävande arbete, och dessutom så skulle det inkräkta på våra rättigheter och vår integritet, just det vår demokrati bygger på. Enligt en undersökning gjord av sifo håller mindre än halva Sveriges befolkning med om den nuvarande lagstiftningen där fildelning av upphovsrättsskyddat material är olaglig. Och en lag bör väl ha bättre folkligt stöd än så för att finnas till?
I EU diskuterar man möjligheten att höja straffet för olaglig fildelning så högt som till 4 års fängelse! Fildelaren, som gör att någon kanske tjänar lite mindre, skulle alltså få samma straff som misshandlaren och våldtäktsmannen som förstör människors liv! Jag tycker det låter som om de rika rävarna i spel- och mediebranschen har mer inflytande över de folkvalda politikerna än vad folket själva har.


Jag tycker det är väldigt orättvist idag när ett fåtal personer döms till skyhöga böter för att ha delat ut en film eller några få musikfiler, bara för att man vill avskräcka oss andra från att fildela. Är det verkligen moraliskt riktigt att i vissa fall förstöra människors liv eller i alla fall deras ekonomi för att de begått ett brott som regelbundet begås av mer än 10 % av befolkningen? Tänk på den ensamstående tvåbarnsmamman i USA som nyligen dömdes till över en och en halv miljon kronor i böter för att ha delat ut 24 mp3-låtar. Vad har hon för framtid? Vill vi ha det så i Sverige också?


Många påstår att fildelning är samma sak som stöld. Jag tänker förklara varför det påståendet är fel med hjälp av en bilstöld.
Om jag stjäl en bil så har jag tagit något som kostat pengar att tillverka. Samtidigt har någon blivit av med bilen och den personen står nu där utan en bil. Om det skulle finnas något i verkligheten som motsvarade elektronisk fildelning så skulle jag få en bil uppvisad för mig, kopiera den utan att det kostar något och sedan köra iväg med den. Ingen har blivit av med någon bil och ingen har blivit av med några pengar. Därför kan inte fildelning likställas med stöld.
Att sedan sälja bilen och sätta detta i system håller ni dock säkert med mig om att det inte ska tillåtas. Därför bör fildelning för egen ekonomisk vinning också i fortsättningen vara förbjuden, dvs. att tjäna pengar på att sälja piratkopierat material. Men att bara vara generös och ge kopior gratis till andra ska inte bestraffas, snarare uppmuntras!


Att vi sprider musik på Internet är gynnsamt för artister och musiker. Det är skivbolagen som förlorar på det. Faktum är att artisterna hos de flesta stora skivbolagen tjänar mindre än några enstaka kronor per såld skiva, och då är det väl lite märkligt att en skiva brukar kosta mellan 150 och 200 kronor? När vi sprider musiken gratis upptäcker vi ny musik, blir intresserade och går på konserter, köper t-shirts och sprider musiken vidare.


Spel- och filmindustrin kan också åka med utvecklingståget istället för att desperat försöka dra i nödbromsen. Med hjälp av Internet kan de lättare nå ut till dig och mig med sin reklam och lättare distribuera sina verk. Med hjälp av Internet kan de slippa mellanhänderna samt produktions- och transportkostnader för skivor och fodral. Med hjälp av Internet kan de sänka priserna. Men vad väljer de? Jo, att vända politikerna mot dem som främjar utvecklingen, mot dig och mig.


Det klagas över att folk har slutat gå på bio. Den senaste Harry Potter-filmen spelade ju bara in 44,8 miljoner dollar på premiärdagen i USA och Canada. Sista delen av Matrix-trilogin drog in 204 miljoner dollar den första helgen. Så visst ser man väl klart och tydligt att folk inte går på bio längre!?
Många vill faktiskt se filmen så fort som möjligt när den kommit ut. Man kan då välja mellan att gå på bio där man får stor bild, smått fantastiskt ljud och en storartad upplevelse eventuellt tillsammans med ett gäng kompisar, eller att några dagar efter premiären ladda ner filmen i usel kvalitet, inspelad av någon med en filmkamera i en biosalong där huvuden sticker upp i bilden och där undertexter oftast saknas.


Är den illegala fildelningen ett brott som ska ta värdefulla resurser från polis och åklagare när vi har 400 olösta mord i vårt land, när mer än hälften av alla våldtäktsfall förblir olösta? Det är i alla fall meningen att lagarna ska representera folkets vilja och moral, och det gör de också i de flesta fall. Men fildelning är ett fall för sig. Jag vill inte göra var femte svensk mellan 16 och 74 år till brottsling. Pengar styr redan för mycket i vårt samhälle. Ska vi till och med låta lagarna bestämmas av pengar?

 
 
Ingen bild

hanna

31 januari 2008 12:45

ett fantastiskt bra tal, you got me convinced 100 gånger. :) önskar att jag fått höra det live.

 
Ingen bild

Nandi

31 januari 2008 13:12

Tack :D Får väl försöka hitta nått skoj tillfälle o hålla det på igen. Skulle ha gjort en kupp och kört det på diktuppläsningen förra terminen ;)

 
Ingen bild

Mannish

31 januari 2008 14:46

Najs tal!, det var ju skit bra :)

 
Ingen bild

Björn

31 januari 2008 15:50

Den senaste Harry Potter-filmen spelade ju bara in 44,8 miljoner dollar på premiärdagen
i USA och Canada.

Den faktan bör ju ställas emot att under början av 2000 talet så spelade Pearl Harbor in 75 mille första dagen i USA. Och Spiderman drog in smått fantastiska 100 miljoner dollar. Så om man tyder den statistiken så har ju faktiskt bio besökandet minskat med mängder av procent. Om nu inte man sänkt biljettpriserna med 50% isånafall så går ju lika många på bio..

 
Ingen bild

Elias

31 januari 2008 18:33

Skitbra tal! :D Jag håller med på alla punkter.

 
Ingen bild

Nandi

31 januari 2008 21:17

Tackar alla uppmuntrande röster!

Björn, jag tycker att dom hela tiden kommer med nya publikrekord. Både Arn och Pirates of the Caribbean slog publikrekord i Sverige när dom kom.

Dessutom har det blivit allt bekvämare att se på film hemma tack vare hemmabiosystem, bättre TV-apparater och kanske skönare soffor, vad vet jag. Det blir alltså inte lika attraktivt att se filmen på bio som det var förr. Det kan inte fildelarna ställas till svars för, eller? Oavsett om dom tjänar 40 eller 100 miljoner dollar första helgen så är det otroligt mycket. Att filmer kan kosta mycket är en annan sak. Bra filmer måste inte kosta mycket.
Dessutom måste du kunna försvara dina egna handlingar. Du kan inte vara emot fildelning samtidigt som du själv fildelar.

 
Ingen bild

svartskägg

1 februari 2008 14:36

Ang bilstölden så att ingen har blivit av med någe pengar när man laddar ner en film så tycker jag inte. Den som gjort filmen förlorar ju pengar på de. annars tycker jag de vart superbra!
keep sailing!

 
Benjy

Benjy

1 februari 2008 17:13

Bra tal André, helt rätt CD-skivan är ett dött medium precis som kassetten.För vad gör man när man köpt en skiva? Jo man stoppar in den i dator rippar låtarna och för över dem till sin Mp3/Mp4 spelare.

Fildelning for the win!
http://powerbits.org/

http://powerbits.org

 
Ingen bild

Henrik

1 februari 2008 20:20

Du skriver att det INTE är stöld att kopiera något, vilket är precis vad fildelning är. Du tror alltså inte att en artist har lagt ner både en OTROLIG massa tid, och även pengar på ett projekt, vilket du helt gratis laddar ner till din dator om du gillar det? Under tiden man laddar ner så laddar man förmodligen också upp, vilket gör det möjligt för ännu fler personer att dra nytta av annans arbete. Jag vet att du är en duktig konstnär, så när du målar en verkligt fin tavla, som du verkligen är nöjd över skulle jag enkelt bara kunna "kopiera" den tavlan. (Jag vet att det inte går med en tavla, men det är ett exempel, precis som med bilen). Skulle inte girigheten i varje människa ställa ett krav på en summa pengar, i gengäld för allt slit och jobb, samt pengar du lagt ner?

Det luktar lite Kommunism här.
Jag hoppas även på svar! :)

 
Ingen bild

Benjy "komunsiten" McVeigh

1 februari 2008 20:55

Luktar lite kapitalist svin här tycker jag?

 
Ingen bild

Nandi

1 februari 2008 23:53

Ingen kan BLI AV MED pengar när man kopierar något. Däremot kan dom eventuellt TJÄNA MINDRE. Det är en vesäntlig skillnad! Jag klargjorde ju i talet väldigt tydligt varför det INTE är stöld. Om ingen FÖRLORAR något fysiskt på det kan det omöjligt vara stöld. Om man stjäl något krävs det att något BLIR AV MED något. Du missade dock att jag skrev att om man gillar musiken tillräckligt så går man på koncerter, köper t-shirts och sprider musiken vidare till andra som förhoppningsvis gör samma sak. På så sätt tjänar artisterna pengar. En annan möjlighet är att göra som Radiohead med sin senaste platta (sök på google om du inte vet) eller att lägga upp en sida där ens musik kan laddas ner och där man tjänar pengarna på reklamintäkter istället. Man ser ju klart och tydligt att folk inte gillar systemet som det ser ut idag, och som en sann borgare skulle säga ska man låta marknaden styra sig själv och inte kontrollera den med en massa lagar. Om du tycker det luktar kommunism så har du helt rätt. Kommunismen är en otroligt bra ideologi, dess slutmål alltså, dock är det tråkigt att Sovjet inte klarade att följa den.
Vem är denna Svartskägg? Vem är denna Henrik? Heter du så eller anspelar du på Antipiratbyråns Henrik Pontén?

Som sann pirat uppmuntrar jag er att sprida detta tal vidare, GRATIS, till alla som är emot fildelning och alla som fildelar!

 
Henrik P

Henrik P

2 februari 2008 00:10

Du kan säga att du tycker att det inte är stöld, men stöld är precis vad det är. Du tar förgivet att jag inte läste hela ditt tal, vilket jag gjorde. Jag skulle aldrig bara läsa en del, och sedan kritisera. Då skulle man förmodligen missa en hel del, och kanske göra bort sig.
Du kan heller inte skriva att "man går på konserter..." Jag gör inte det, och när det hålls en konsert på vår fina ö håller den förmodligen till i största skiten nånsin - Fenixhuset.
Det är nog inte bara Ryssland som inte lyckats med sin så fina ideologi. Kan du nämna en nation som lyckats?
Ps. Fenix Rox! :((

http://www.finafittor.com

 
Ingen bild

Nandi

2 februari 2008 00:21

Menar inte att du inte läste talet, men förstår inte hur du kan säga emot utan argument som håller (ang stöld eller ej). Ser bara inte hur man kan tycka att det är stöld. Jag kan förstå om man inte tycker det är rätt, men att säga att det är stöld kan jag omöjligt se hur. I så fall har du helt andra kriterier för vad som är stöld, men okej.

Det finns inte i denna värld någon som lyckats leva upp till kommunismens ideal, inte såvitt jag vet. Jag ser dock inte hur det skulle kunna göra idealen sämre. Tycker dock Kuba har fungerat FÖRHÅLLANDEVIS bra, trots att USA behandlar dom som skit. Därmed inte sagt att Kuba är en idealstat, det har många brister.

Jag tillät mig att fnissa lite när du pratade om konserter på fenixhuset, men visst, du får väl se det så. Själv ska jag på Where the Action is för att se några band vars musik jag laddat ner. Jag skulle förmodligen aldrig lyssnat på dom om det inte var för fildelningen och på så sätt har dom tjänat pengar på mig genom fildelningen.

Men du förespråkar alltså jakt på fildelande svenssons medan polisen inte har resurser för att lösa mord och våldtäkter, det är så jag förstår dig? Har jag fel?

 
Ingen bild

Benj

2 februari 2008 12:19

Vilken borgerlig människa? Emot fildelning, kommunism och fritidsgårdar? När kommer han att komma med argumenten att det bara är invandrare som stjäl och eftersom att fildelning är "stöld" så är det bara invandrare som laddar ner...

:)

 
Ingen bild

H

2 februari 2008 13:12

Nandi, du blir kaxig i ett trängt läge, och du läser inte allt vad jag skriver. Du tar allt förgivet. Inte bra på att diskutera..

 
Ingen bild

Max

2 februari 2008 13:32

Mycket bra tal. Jag gillar att Henrik argumenterar mot här, då fildelning för mig alltid varit något av en gråzon, speciellt då inom film. Dock så är det väldigt dumt att dra in fenix i det hela då det är gratis att gå till fenix och det inte är något annat än lokala band där. Gotland är ju en öde zon när det gäller konserter av någon form utav kvalité, vilket leder alla ungdomar till fastlandet (eller som i mitt fall roskilde i sommar). Jag tror dock fullständigt på att skivbolag inte längre fyller någon viktig funktion och att systemet behöver ses över, den mellanväg vänsterpartiet talat om kanske skulle kunna vara ett steg i rätt riktning.

 
Ingen bild

Nandi

2 februari 2008 14:05

Den sista kommentar av Henrik är inte ens värd ett svar. Jag tror att varken du eller jag kommer byta ståndpunkt i denna fråga så jag ser ingen anledning till en stängd diskussion som inte skulle leda någonvart (med anledning att du verkar vilja diskutera saken på msn). Om du verkligen vill fortsätta diskutera är det bättre att göra det här eftersom vi i alla fall kan påverka andra, även om vi själva inte ändrar oss.

Tack Max. Jo jag är också positiv till vänsterpartiets förslag men den har dock vissa brister, men dom skulle nog gå att råda bot på.
Det man klart kan konstatera är att systemet måste ses över och anpassas till den nya tekniken. Jag argumenterar inte för att alla som håller på med kultur ska bli utfattiga, självklart inte, men enligt mig skulle ett nytt system anpassat till vår tid kunna lösa problemet. Folk slutar inte att gå på bio eftersom det nog aldrig blir så att var man/kvinna har en egen biosalong hemma där man ska se på filmer i urkass kvalitet, folk slutar inte gå på koncerter eftersom det är en helt annan sak att se ett band live än att ha låtarna på mp3:n, reklamen kan utnyttjas på ett bra sätt för att tjäna pengar och många människor är så generösa att dom inte skulle tveka att ge ett FRIVILLIGT bidrag till något dom uppskattar. Jag vänder mig hellre till människors generositet än till deras girighet.

 
m4nn3n med p3n6arn4

m4nn3n med p3n6arn4

2 februari 2008 15:52

Vadå, har du inte pengar så du kan köpa dina skivor?:s sosse...

http://www.vidschicks.com

 
Ingen bild

Nandi

2 februari 2008 16:22

I vår klass är "borgerlig" ett skällsord så sosse är nästan en komplimang, är dock mer åt vänster än dom något borgerliga sossarna.

 
Ingen bild

DONALD TRUMP

2 februari 2008 16:27

du är arg för att du är fattig

 
Ingen bild

Nandi

2 februari 2008 16:35

Jag är varken rik eller arg, men jag skulle aldrig vilja byta det mot att vara arg och rik. Bara så du vet har jag absolut inget emot dig personligen! Jag försöker skilja på person och åsikter, och jag tror du är minst lika bra på det som jag.

 
Ingen bild

Benjy

2 februari 2008 17:48

Spreading the word

mcveigh.blogg.se

 
Ingen bild

Henrik.

5 februari 2008 16:26

Du skulle ju kunna kika på sidan 15 i Tisdagen den femtes upplaga av Gotland Tidningar.

 
Ingen bild

Nandi

6 februari 2008 11:56

Jo, jag läste det! :) Ytterligare ett bevis på att skivindustrin är döende, precis som jag sa. Skivbolag och skivbutiker är utdöende företeelser men dom har fortfarande pengar och dessa lägger dom på lobby-organisationer för att desperat försöka vilseleda människor och politiker, så att dom ska kunna fortsätta med sin verksamhet. CD-boomen för nu säkert 15 år sedan berodde ju främst på att folk köpte musik dom tidigare hade på LP eller kasettband för att kunna njuta av den högre ljudkvalitén. När sedan försäljningen minskat skylls det på fildelningen. Det står i GT sid 15 under rubriken BAKGRUND/fildelning att professor Roger Wallis säger att det inte alls finns något bevisat samband mellan minskad skivförsäljning och nedladdning. Jag tror att det finns ett samband men att betydelsen av det överdrivs av dom som livnär sig på skivindustrin. En förnyelse behövs, något som många artister redan insett, dock inte exempelvis Gene Simmons och Pepps som fortfarande är bakåtsträvande tråkigt nog.

Många kramar,

//Nandi

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se