Direktlänk till inlägg 15 november 2010

Konsten att ta vara på tiden och konsten att ta det lungt

Av Nandi - 15 november 2010 16:16

Denise berättade idag om hur svårt hon har att bara ta det lugnt och göra ingenting. Hon målade upp en spännande tillvaro där det alltid finns saker hon vill göra, saker som på ett eller annat sätt är produktiva, en tillvaro där tiden verkligen utnyttjas. Denna tillvaro känns för mig idag väldigt främmande, vilket fick mig att fundera. Nedan kontrasterar jag två grova generaliseringar.

Jag fascineras av människor
som är så driftiga, som tar tag i saker, är nyfikna på världen och som lyckas hålla en mängd bollar i luften samtidigt. Inte bara lyckas många av dom hålla en mängd bollar i luften, vissa känner till och med ett trängande behov av att alltid ha det så. Rastlösheten slår till så fort och tvingar sinnet att snabbt komma på något nytt att göra, något produktivt och i dom flesta fall meningsfullt. Så stor värld, så lite tid, varför ödsla den i tysthet och vila? När världen dukar upp alla möjliga nöjen och intressanta aktiviteter, hur kan man då välja att ligga i sängen och glo upp i taket? Hur kan det vara möjligt att välförtjänt luta sig tillbaka och säga att man gjort sitt när det ständigt finns mer att uträtta, nytt att lära sig, kläder att tvätta, en chans att göra någon glad eller sig själv stolt? Vad ger det världen att se en film? Vad ger det dig att sitta still? Vem kommer minnas dig om hundra år för att du satt hemma och läste böcker och lyssnade på musik eller satt på en sten och njöt av skogens doft? Nej, ska det vara avslappning ska det placeras in på schemat som allt annat, och vara i syfte att förbättra ens prestationer. Springer jag från jobbet så hinner jag med bussen till avslappningen på gymmet, inga problem! För att komma långt måste man inse att man alltid kan bli bättre!

Själv gör jag det jag ska men inte mer om jag inte verkligen vill. Håll en boll i luften och glöm allt annat tills du lärt dig bollen utan och innan. Byt sen boll. Men luta dig däremellan tillbaks och reflektera över vad du lärt dig, hur du mår och vad du behöver. Vilka bollar kan vara värda att plocka upp längre fram? Vill du sätta spår som formar framtiden? Sätt då spår men gör dom djupa. Det finns alldeles för mycket att välja att göra under ett liv, hur ska du någonsin bli nöjd om ingenting är tillräckligt? Hur ska du orka ta dig igenom ett helt liv med krav på att ständigt prestera? Varför jaga lyckan någon annanstans när du kan finna den här och nu? Hur ska du kunna lära känna dig själv, ett ting eller någon annan på djupet om dina tankar ständigt är inställda på vad som kommer härnäst? Nej, tacka vet jag det enkla livet där man själv eller tillsammans med människor man älskar, i lugn och stillhet läser en bok framför brasan eller odlar sin trädgård, där man lägger ner sin hela sin själ i det man för tillfället gör oavsett om det är att hugga ved, laga mat eller att vila. Framgång bör inte mätas i hur långt man kommer i livet, utan hur nära man kommer det som är värt något.

Jag har målat dessa livsåskådningar i avsiktligt bjärta färger och jag anser att båda bär på mycket sanning. Själv skulle jag nog behöva inspireras mer av den första åskådningen men jag tror att många andra skulle må väldigt bra av att ta till sig en del av den senare. Vad tror du?

 
 
Ingen bild

Denajs

15 november 2010 16:34

Jag önskar att jag kunde ta till mig mer av den senare. Borde jobba lite på det... Tyvärr beror min oförmåga nog på den där inneboende känslan av att gör jag ingenting är jag INGENTING. Det ligger så djupt. Här ska man prestera för att inte vara totalt värdelös. Det är väl bra att vara driftig och göra saker (något som jag fått höra om och om igen!) men det finns vissa gränser. När man blir så fysiskt utmattad att man inte kan göra någonting för att man kört slut på sig själv. Då är det inte så roligt längre. Och faktiskt väldigt destruktivt.

 
Ingen bild

Nandi

15 november 2010 16:55

"Tyvärr beror min oförmåga nog på den där inneboende känslan av att gör jag ingenting är jag INGENTING. Det ligger så djupt. Här ska man prestera för att inte vara totalt värdelös"

Denna "anda" är nog orsaken till väldigt mycket lidande i vår del av världen. Konkurrens är ledordet istället för samspel, och endast det som kan mätas är värt något. Jag känner många människor med fantastiska kvalitéer, helt underbara människor, som på pappret räknas som tämligen obetydliga, eller värdelösa för att använda ett mer ärligt ord. Det är hemskt. Vi uppmuntrar egenintresse, mätbar prestation, tävlingsinriktning och likriktning men glömmer att vi är helt underbara varelser precis som vi är. Du är ett mirakel, det är vi alla, helt oavsett vad vi får för betyg, vad vi har för jobb eller vilka spår vi eventuellt sätter i historieböckerna. Hur mycket mer värt är det inte att sprida kärlek, glädje och uppskattning bland sina medmänniskor än att skapa ekonomiskt välstånd eller vara duktig på pappret?

Och blir vi lyckliga av att jämföra oss med högpresterande individer? Blir någon lycklig av att du kör slut på dig?

 
Ingen bild

Mamman

16 november 2010 11:05

Opponerar mig mot ordvalet värdelös, även om jag förstår att du menar sett ur prestationssamhällets perspektiv. Att finnas till är att vara värdefull. Punkt. Det finns inget "mer" eller "mindre" värdefull i den frågan. Det är heller inte mängden bedrifter som ger mervärde för oss själva i livet, utan kvalitén på det vi gör eller upplever.
Viktig diskussion :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se