Direktlänk till inlägg 16 november 2010

Söta små djur och onda vuxna människor

Av Nandi - 16 november 2010 23:15

Det är omöjligt att inte häpna över naturens små mirakel när man tittar på BBC:s Life-serie. Små grodor som bär ynglen på ryggen högt upp i träden för att kunna lägga dom i vattenpölarna som bildas mellan bladen i en viss växt. Skyddslösa ödlor som springer runt kutryggiga med höga kliv för att efterlikna en giftig skalbagge och undvika att bli uppätna. Möss med snabel som bygger ett nät av små stigar för att snabbt kunna springa därifrån när fara närmar sig. Kameleonter i underbara färger med händer som tjocka lovikavantar som blixtsnabbt skjuter ut sin klibbiga tunga och fångar insekter. Fladdermöss som vallfärdar från alla möjliga håll till en och samma plats för att äta mango.


Uppfinningsrikedomen och variationen är oändlig. Vem var den första grodan som hittade vattenpölarna uppe i träden? Vilken ödla kom först på att man kunde imitera en skalbagges gångstil för att undvika attacker? Vem var den första fladdermusen som flög dit mangon växer?


Man blir ödmjuk inför dom otroliga livsformer som man delar värld med utan att veta det. Varför behöver vi fundera på om det finns liv på andra planeter när vi inte ens har lärt känna alla dom som bor här? Varför ska vi hitta liv någon annanstans när vi inte ens lärt oss respektera det liv som finns här? Det är lätt att bli fientlig mot mänskligheten när man ser dess grymhet. Vi lär barnen klappa katten snällt men äter sedan kycklingen. Vi lär barnen gå ut med hunden men stänger in grisen. Vi lär barnen att inte plocka bort ben och vingar på flugan men utför experiment på råttor och apor. Varför denna motsägelsefullhet? Varför ska barn ta ett större moraliskt ansvar än vuxna? Är det möjligvis så att vi vill försöka rentvå våra samveten och har en svag förhoppning om att nästa generation kanske inte ska växa upp och bli lika ond som denna?


Om dom små söta barnen ändå ska växa upp till köttätande individer som äter medicin och sminkar sig med smink som testats på djur, som får en transplantation som först har testats på råttor och som stänger in katten i lägenheten när dom går jobbet, varför då ge dom dåligt samvete genom att lära dom vad som "egentligen" är det rätta?


Tack till Jakob Jennerholm Hammar som stod för tips på dagens blogg-topic (aka räddning från idétorka): Söta små djur.

 
 
Ingen bild

ديفيد

17 november 2010 00:13

Well, min teori är kort sagt att barn ser saker i svartvitt och har svårt att uppfatta kontraster i verkligheten, och då väljer man [såklart] att visa barnen den goda världen än den onda världen. Dessutom ses barn som oskuldsfulla av rent evolutionära skäl (precis som att ödlor imiterar skalbaggens gång) för att de inte skulle dödas av andra människor och behandlas därefter. Vuxna ser världen mer i gunmetal gray, dog-shit brown och alla nyanser däremellan. Kanske en tråkig värld, men troligen närmare verkligheten

Dessutom, flug-mus liknelsen handlar mycket om syfte och motiv. När man utför experiment på möss/råttor är inte motivet att tortera råttor, när man äter kött är inte motivet till att man gör det att man vill stänga inne djur. Om ett barn däremot rycker vingar av en fluga är motivet just att plåga insekten.

Att människan äter vissa djur och "skonar" vissa (ex katter, hundar) beror troligen kort sagt på att de har överlevt genom evolution. De har evolverats till att bli söta (katter), duktiga/tillgivna/annat (hundar) eftersom detta gör att människor inte äter dem, alltså en evolutionär taktik precis som många andra.
Om det är lika moraliskt felaktigt att döda en katt som en mus är det då mer moraliskt okej att döda en skalbagge, myra eller mygga? Bara för att de är ännu mindre evolutionärt lika oss människor?

Annars är jag impad av att du kan skriva ihop ett inlägg om nästan vad som helst ;p

 
Ingen bild

Nandi

17 november 2010 09:06

"när man äter kött är inte motivet till att man gör det att man vill stänga inne djur. Om ett barn däremot rycker vingar av en fluga är motivet just att plåga insekten."

När man äter kött är motivet njutning om maten är god. När barn plockar av vingar på en fluga är motivet njutning eftersom det är underhållande.

"Om det är lika moraliskt felaktigt att döda en katt som en mus är det då mer moraliskt okej att döda en skalbagge, myra eller mygga?"

Här skulle man kunna tänka sig en invändning (som jag inte vet om den håller rent vetenskapligt) i form av att insekter inte är kapabla att lida på samma sätt som en katt eller en mus. Dessutom kan man fråga sig om motivet är att att hindra lidande (i form av att en fluga hindrar mig från att sova) och om det inte finns alternativ som undviker lidandet (exempelvis att släppa ut flugan). Just undvikandet av lidandet är ju också i allra högsta grad relevant för frågan om experiment och tester på djur. Ofta finns det alternativa metoder utan djur eller lidande eller metoder där man testar det på frivilliga försökspersoner som får betalt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se