Direktlänk till inlägg 24 november 2010

Nu har reklamen flyttat in i hjärnan

Av Nandi - 24 november 2010 17:10

Jag hade en märklig inre tankekedja (random dagdrömmande) i morse på spårvagnen som ledde till att jag såg framför mig en hel politisk reklamfilm om valfrihet och det faktum att vi har olika förutsättningar. Det var inte som att jag satt och funderade ut dess innehåll, den bara spelades upp framför mig i ett sträck. Tydligen räcker det inte med reklamen på TV, på Internet och på stan eftersom den nu även flyttat in i tankarna. Hjärnan är helt klart ett mysterium..


Scen 1: En ovårdad och uppenbarligen sjuk liten tecknad eller dock-liknande (som comhem-reklamen) kille sitter på sängkanten i sitt rum. Miljön är en aning dyster. En anonym mamma ropar slött från intilliggande rum:


-        Du får väl ta och springa över till doktorn då..


Den lille killen släpar sig upp och ut ur rummet…


Scen 2: Utifrån ser man killen stappla ut från trappuppgången i lägenhetshuset. Man ser honom snett bakifrån när han går ut på gatan. Bildskärpan flyttas från killen i förgrunden och landar på en sliten gammal vårdcentral lite längre bort på andra sidan vägen. Killen börjar stappla iväg i riktning mot den.


Scen 3: En annan sjuk men denna gång välvårdad liten kille ligger i sin säng. Miljön är rätt trevlig men inte märkvärdig. Mamman som sitter på sängkanten och tar tempen på killen säger:


-        Stackare, vi måste nog ta dig till doktorn.


Hon kramar om sonen och hjälper honom upp…


Scen 4: Utifrån ser man att mamman och sonen kommer ut från samma trappuppgång som pojken i föregående historia. Istället för att gå till vårdcentralen på andra sidan vägen sätter dom sig i en bil och åker iväg.


Scen 5: Bilen stannar på en gata i ett lite finare kvarter. I förgrunden kliver mamman och pojken ur bilen. Skärpan flyttas till bakgrunden där man ser en modern och tilltalande vårdcentral. Hand i hand går mamman och pojken dit.


Bilden tonar ut till en blå bakgrundsfärg med texten ”Rättvisa som valfrihet...”. Bilden tonar över i rött och man ser texten "...eller rättvisa som jämlikhet? Filmen slutar.

 
 
Ingen bild

Max

24 november 2010 17:42

Justice as fairness. Intressant blogginlägg. Jag tycker Rawls differensprincip fungerar ganska bra när man funderar över dessa frågor. Att den andre pojken kan välja en bättre sjukvård kan bara legitimeras av att den förste pojken annars skulle få en ännu sämre sjukvård.

 
Ingen bild

Nandi

24 november 2010 17:49

Men även om avundsjuka inte finns i Rawls ursprungsposition så finns den i det verkliga livet. En avundsjuka som reagerar starkt på relativa orättvisor och som får stora konsekvenser för samhället.

Och jag är tveksam till att vården för den förste pojken skulle bli bättre för att den andre kan välja bättre. Teorin skulle fungera ifall alla faktiskt gjorde ett aktivt val, då skulle dom dåliga inte överleva. Men så är det inte.

Om även pojke nummer två skulle vara hänvisad till den dåliga vårdcentralen skulle detta förhoppningsvis göra att människor som bryr sig skulle ställa högre krav på den. Skulle dessa engagerade människor som är måna om god vård kunna göra den dåliga bättre så skulle det ju gynna alla, utan att skapa några relativa orättvisor som skapar spänningar i samhället.

 
Ingen bild

Nandi

24 november 2010 18:50

Utan att ha läst allt om Rawl tycker jag det känns som att han kommer undan genom att liberaler ser hans teori och konstaterar att den passar bra med deras teori om att dom rikas välstånd "droppar ner" till dom svaga i samhället. Mer socialdemokratiska och socialismlutande människor (som menar att jämlikhet gynnar alla i ett samhället) ser Rawls teori och konstaterar att det ju bara är ytterst få orättvisor som är till gagn för dom svaga, alltså tycker dom Rawls teori är rätt bra.

 
Ingen bild

Max

24 november 2010 21:16

Fast Rawls tar hänsyn till de effekter ojämlikhet kan ge upphov till i sin teori. Personligen tycker jag att han är en viktig vänsterteoretiker och inte på något sätt en högerperson. Han blir i praktiken radikal i sin utjämning. Vi har inte förtjänat våra egenskaper och bör använda dessa till att hjälpa de som har mindre. Man måste alltid fråga sig "gynnas den hemlöse mannen på gatan av det här" eller liknande när man gör politiska beslut.

Nej visst, om den förste pojken inte får det bättre av att den andre går till bättre vård så är det förstås illegitimt och måste alltså ändras. Rawls är antagligen den viktigaste politiska filosofen i modern tid, och hans argument behöver höras mer i offentliga debatter.

 
Ingen bild

Nandi

25 november 2010 13:15

Ja, Rawls klassas förvisso som en liberal tänkare när vi studerar honom i ämnet politisk teori, men när du och jag tolkar hans principer så landar vi i ett vänsterorienterat samhälle.

 
Ingen bild

Max

25 november 2010 17:58

Precis! Inte bara du och jag heller. En av doktoranderna i praktisk filosofi vid Uppsala universitet är en uttalad rawlsian tillika vänsterpartist. Politisk teori behöver uppdateras, få i vänstern kallar sig marxister i nuläget och andra tänkare måste få plats att inspirera.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se