Senaste inläggen

Av Nandi - 4 mars 2009 14:21

Rysningar gick över min ryggrad när jag i DN läste att Bodström skulle ställa upp som justitieminister om han blev tillfrågan av en framtida regering. Jag hoppas innerligt att vänsterblocket skulle avfärda honom direkt, annars har dom totalt missat att vi desperat kräver en väg bort från Bodströmsamhället, bort från den politiska linje som tolkar Orwells 1984 som en handbok istället för ett skräckscenario. Hans uttalande skadar vänsterblocket och även om jag inte förväntar mig det så skulle en markering mot honom av (V) eller (MP) (eller ännu hellre (S) även om det är totalt osannolikt) absolut vara på sin plats. Det är nästan lite läskigt att media går ut med detta uttalande precis i samband med piratrörelsens stora uppsving i och med rättegången eftersom Bodström är en starkt måltavla för dess agenda, även om Ask fortsatt bygget av vägen mot Bodströmsamhället i samma takt. Bland piratsympatisörer skadar detta (S) vilket i sin tur lär skada vänsterblocket, trots att just (V) och (MP) är dom starkaste motståndarna till Bodströms linje, näst efter Piratpartiet.


Jag fick idag ytterligare vatten på min kvarn angående idolinlägget om Peter Sunde. Han är som jag misstänkte trevligt nog politiskt vänsterinriktad och bryr sig således mycket om "integration, integritet, jämställdhet, yttrandefrihet och miljö". Precis som jag själv står han någonstans mellan (V), (MP) och (PP), men han har tagit steget och blivit miljöpartist, med förhoppningar om att kunna hjälpa till att driva partiet åt vänster.


Arbetarna ska gå ner i lön och arbetstid, men cheferna vägrar minska på sina mångmiljonlöner. Som vanligt är det arbetarna som får ta smällen när dom privata bankernas och företagens chefer och experter drar ner oss i lågkonjunktur. Dom med makt och tjock plånbok får behålla sina privilegier i form av löner och aktieutdelningar och man anlitar samma personer som skapat kaoset för att lägga upp strategier för hur man ska kunna hjälpa deras banker och företagen upp igen.


Israels tennismatch i Malmö kan nog bli ett intressant spektakel. Stora demonstrationer väntas i protest mot att svenskarna går med på att spela match mot Israel. SvD beskriver det såhär: "För efter vinterns krigshändelser i Gaza och kritiken mot Israels insatser där har politiska grupperingar högljutt krävt att matchen stoppas."

Det borde bytas ut mot: "För efter Israels storskaliga invasion av Gaza i vintras och kritiken mot Israels massaker på civila där, samt de folkrättsbrott som begåtts i området under 40 år, har politiska grupper högljutt krävt att matchen stoppas."


"Sell a man a fish, he eats for a day, teach a man how to fish, you ruin a wonderful business opportunity." - Karl Marx

Av Nandi - 3 mars 2009 21:43

I en artikel på SvD läser jag om nätcensuren, som kartlagts i en rapport. Hade jag känt mig fri och haft tid att göra vad jag ville hade jag läst hela långa rapporten, men ikväll prioriteras sömn då idogt läsande om judar inför religionsprovet gjort att mina ögon svider.


Jag har funderat en hel del kring eventuella inskränkningar på yttrandefriheten, men jag har långt ifrån funderat klart. Min känsla säger mig dock att jag, om än i vissa fall aningen motvilligt, vill skydda friheten att uttrycka sig och göra sin röst hörd in i det längsta. SD och dom riktiga nazisterna ska ha rätt att uttrycka sig och demonstrera, på villkoret att man då alltid tillåter motdemonstrationer. På samma sätt ställer jag mig kritisk till censur av internet, även om den riktar sig mot olaglig verksamhet. En sådan censur i sig skulle till en början kanske vara befogad, men eftersom definitionen av vad som ska censureras med tiden kommer breddas så bör man hellre avhålla sig helt från det. Det ska vara upp till internetanvändaren om den vill filtrera sin tillgång till information, inte tjänsteleverantören, annars lär censuren breda ut sig och undergräva demokratin.


Vill en person verkligen få reda på ett för den passande sätt att begå självmord på så kommer personen hitta det, med eller utan censur. Vill någon nödvändigtvis hindra sina barn från att porrsurfa eller besöka The Pirate Bay så får väl den personen välja att filtrera sitt internet, men han ska inte tvinga någon annan att göra det. Vill någon starta en sida där man försvarar pedofili eller främslingsfientlighet så ska dom vara fria att göra det. Lösningen ligger inte i att censurera sidorna utan i att motbevisa dom med hjälp av samma verktyg som dom använder - friheten att yttra sina åsikter. Vill Reinfeldt bli av med vänsteraktivister så ska han inte censurera Motkraft. Antingen får han lyssna på dom och göra något åt det dom är missnöjda med eller så får han på något sätt försöka argumentera för att hans åsikter är bättre.


Att försöka tysta röster tror jag inte fungerar. Om du inte håller med eller gillar dom, bemöt dom då istället med det fria ordet, motbevisa dom. Det är genom diskussion och öppenhet vi driver utvecklingen framåt, inte med censur och lagstiftning.


"The test of democracy is freedom of criticism." - David Ben-Gurion

Av Nandi - 3 mars 2009 17:26

Den 17 april klockan 11:00 ska domen i rättegången mot dom fyra åtalade i The Pirate Bay-rättegången meddelas. Trist väntan, men samtidigt bra eftersom spektaklet då eventuellt kan livas upp igen istället för att dö ut lite nu. Det är ju en enorm insats upphovsrättslobbyn gjort för att uppmärksamma människor på piratrörelsen och dess frågor, det har man inte minst sett på Piratpartiets medlemsräknare under rättegången. Samtidigt får vi hjälp av DN som skriver en missvisande artikel om FRA-upproret och därigenom återupplivar den debatten. Det krävs fortfarande bara att fyra borgerliga riksdagsledamöter bryter med sina toppstyrda partier i FRA-frågan och istället lyssnar på oss som värnar våra medborgerliga rättigheter. Man behöver ju inte vara pirat för att kraftigt motsätta sig integritetskränkningarna och den bakåtsträvande tekniklagstiftningen, men man måste nog ändå stödja piratrörelsen för att få en förändring.


Energin börjar äntligen återvända nu när man möts av ljus när man öppnar ögonen på morgonen. Jag klänger mig fast vid hoppet om ett lugnare tempo i skolan, även om det är slutspurten nu. Jag har tvingats jobba så otroligt hårt detta läsår att jag borde ha rätt att glida resten av tiden. Jag vill ha tid att kunna planera en upplysningskampanj på skolan om övervakningssamhället och fildelningsfrågan tillsammans med Randahl. Jag vill ha nog med ork för att försöka få in den som en del i svenska C-kursen, precis som jag borde ha gjort med bloggen för länge sedan. Förr var jag duktig på att hitta på kreativa och individanpassade lösningar till mig själv i samråd med lärarna, men nu har jag helt enkelt inte haft tid och ork. Tempot och stressen tär på mig, liksom kärleken och frågorna om framtiden som allt otåligare kräver svar. Visst, jag mår bra än så länge, och jag klarar mig så länge jag känner att jag redan tagit mig igenom det värsta. Men några smällar till vet jag inte om jag pallar.


"He who has a why to live can bear almost any how." - Friedrich Nietzsche

Av Nandi - 1 mars 2009 14:38

Läste i dagens DN (ja, pappersutgåvan för en gångs skull) en artikel där man grävt lite i FRA-upproret förra året. Visst var motståndet bland folk starkt, men i artikeln menar man att det som blåste eld i folkets glöd lär ha varit anonyma finansiärer och PR-byråer som lyfte upp frågan så att allmänheten hade möjlighet att reagera. Det finns ju faktiskt andra än det svenska folket som har intresse av att FRA-lagen slopas, exempelvis tele- och internetoperatörer vars kostnader ökar i och med den, men också exempelvis Ryssland vars internettrafik till stor del passerar Sveriges gränser.


Frågan är hur man ställer sig till detta. Man skulle kunna säga att folket utnyttjats av starka ekonomiska och kanske också politiska krafter som verkat tyst i bakgrunden. Själv väljer jag dock att se det som något positivt. För en gångs skull kämpar starka ekonomiska intressen mot något som samanfaller med det som vore bäst för folket, för landet och för demokratin. Kanske kan till och med Ryssland, vars orättvisor och skendemokrati jag inte direkt sympatiserar med, bidra till något gott. Det ligger dock något nedvärderande av svenska folkets och bloggarnas genuina engagemang i artikeln även om det inte uttrycks bokstavligen. Jag tror att många underskattar exempelvis bloggpiraternas snabba och effektiva opinionsbildning via internet. Hur stor del finansiärer och PR-byråer hade i det hela är svårt att säga, men jag tror att det lätt kan överdrivas.


Att finansiärerna väljer att vara anonyma är tråkigt, men det dom gjort sammanfaller med min personliga strävan och jag ser därför ingen anledning att ifrågasätta deras agerande. Det är viktigare att fokusera på det man är eniga om än att haka upp sig på motsättningarna. Det är därför jag mer än gärna skulle gå sida vid sida med en moderat i ett demonstrationståg mot övervakningssamhället.


"United we stand; divided we fall” - Aesop

Av Nandi - 27 februari 2009 19:08

Det lär vara få av oss som missat diskussionen kring IPRED, trots att kronprinsessans spektakel kom nästan misstänkt lägligt och överskuggade en stor del av både IPRED-omröstningen i onsdags och den pågående rättegången mot The Pirate Bay. Jag är dock osäker på hur bra koll folk egentligen har på vad lagen faktiskt innebär. Här är en tydligare och mer ingående beskrivning av IPRED än den vi fått från media, gjord av Rick Falkvinge. Själv hade jag tidigare inte koll på frysta bankkonton och beslagtagna hus. Som god pirat kopierar jag det han skrivit:

Till att börja med får Lobbyn - och när jag skriver Lobbyn, så menar jag upphovsrättslobbyn - göra privata brottsutredningar. Det har varit skitförbjudet tidigare, men de har haft tillfälliga undantag. Nu skrivs det uttryckligen in i lagen att de, just de, får göra privata brottsutredningar. De är undantagna från personuppgiftslagen som säger att privata intressen inte får göra sådant.


Sedan får de tvinga en internetleverantör att lämna ut personuppgifterna för den person som ligger bakom IP-numret de spanat på, och som de anser fildelar. Det kan inte ens polisen få ut. Lobbyn får alltså mer långtgående befogenheter än den svenska polisen. Läs den meningen igen: Lobbyn, en privat industri, får mer långtgående befogenheter att kränka vanliga medborgares privatliv än den svenska polisen. Det är bland annat därför som det här har kallats för privatpolislagen.


Därefter får de frysa bankkontot och beslagta huset för en person som de misstänker för fildelning. I klartext, så är det den som står för abonnemanget bakom ett IP-nummer. Ja alltså, personen och familjen får bo kvar där, men det är belagt med så kallat "kvarstad", vilket innebär att det i allt väsentligt är taget i beslag. Notera nu att det inte ens gäller personen som är misstänkt för fildelning, utan istället personen bakom det abonnemang som har använts.


Sedan kommer de och knackar på och gör husrannsakan. Det är först då man får reda på att ens bankkonto är frysta. Formellt heter det inte husrannsakan, utan intrångsundersökning, men det är precis samma sak med ett annat namn. Då går de igenom alla datorer, alla backuphårddiskar, alla MP3-spelare, allt. Har du nakenbilder på datorn? Varsågod att titta, Lobbyn, säger riksdagen. Har du privata dagböcker? Varsågod, Lobbyn. Privat surfhistorik? Politiska åsikter? Sexuella preferenser? Kom, kom, ta för er bara, Lobbyn. Inte bara på dina datorer, utan för alla i hela hushållet. Riksdagen är generös, den som inte har något att frukta kan inte ha något att dölja.


Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar.


Skadeståndet de kräver behöver inte vara pengar de förlorat. Lagen går ifrån en grundprincip i svensk civilrätt om att man bara kan kräva igen faktiska förluster. Lagen tillåter Lobbyn att sätta skadeståndsnivån utifrån "industrins intresse att det inte upprepas” — i klartext, så högt att det skrämmer folk. I allt väsentligt privata straffböter, alltså. Men på hundratusentals kronor i stället för, som är brukligt, hundralappar.

I "vänslighet”, så erbjuder de sig att inte gå till domstol om du betalar halva beloppet inom tio dagar. Om det går till domstol, så hotar de med att du dessutom måste betala deras rättegångskostnader på ytterligare massor. I Danmark, där det här systemet har funnits ett par år, så blir de flesta så rädda att de betalar för att bli av med problemet, oavsett om de har gjort något fel eller inte. Konceptet "rättssäkerhet” existerar inte. Lobbyn är inte ett dugg intresserad av att personen som faktiskt fildelat betalar, de är intresserade av att någon får agera syndabock. Om det är rätt person är inte så viktigt.


Sedan kan man gå till domstol om man trots allt kräver någon form av rättvisa och inte vill betala, utan vill bevisa sin oskuld. Bevisa sin oskuld. Det är inte längre en straffrättslig rättegång, utan en civilrättslig. "Oskyldig till motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel” gäller inte. Men — aha! — Lobbyn har ju frusit ens bankkonto. Så det finns inga pengar till försvarare. De pengarna som finns kommer man inte åt.


Slutligen, efter de har dömt någon till enorma skadestånd (eftersom man inte har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. Det här är också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom tvingas att betala för.


Inser ni varför jag tycker detta är ett problem? Inser ni varför jag sympatiserar med Piratpartiet? Även om hälften av det som Rick beskriver skulle vara felaktigt eller överdrivet skulle det ändå vara helt sjukt. Upphovsrättslobbyn måste ha lagt ner hur mycket tid och resurser som helst för att hjärntvätta våra politiker i S, C, FP, KD och M så att dom röstade igenom en sådan lag. Det är ofattbart...


Rösta 7 juni!

Av Nandi - 27 februari 2009 16:12

FRA avlyssnar sedan två månader vår internettrafik. Fyra personer som bidragit till The Pirate Bays verksamhet, till spridning av kunskap, kultur och information, krävs på över 100 miljoner kronor i skadestånd för "brott" som andra begått, som du och jag begått. Man förbereder en lag för datalagring som innebär att information om var du befann dig och vid vilken tidpunkt du kontaktade någon via telefon, sms eller internet ska lagras i ett helt år av internet- och telefonoperatörerna. I onsdags röstade alla dom fyra regeringspartierna tillsammans med socialdemokraterna igenom IPRED, fildelningslagen som tillåter legal utpressning och jakt på en hel ungdomsgeneration, precis det som Reinfeldt innan valet lovade att han inte skulle tillåta. Den lagen träder symboliskt nog i kraft den 1 april i år. Det här framstår som ett skämt, det är ofattbart.


Vårt privatliv, vår personliga integritet, äts upp av den ständigt ökande övervakningen samtidigt som företagen med makt och pengar styr allt mer över våra politiker. Det fria internet med alla dess oändliga möjligheter förstörs sakta men säkert av bakåtsträvande och rent idiotisk lagstiftning och övervakning. Men än finns det möjlighet att förändra!


Om tre månader har vi en chans att ta ett kliv framåt genom att rösta fram vettiga politiker till Europaparlamentet!


Om man på något sätt ogillar utvecklingen jag beskriver här ovan så är det väl knappast ens ett alternativ att rösta på Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna eller Moderaterna. Alla dessa partier har tråkigt nog varit starkta krafter i pådrivandet av den nämnda politiken. Att rösta på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet skulle dock för en del krocka med deras personliga övertygelse i frågor som inte rör privatliv eller fildelning.


Fantastiskt nog finns det dock en möjlighet att rösta in nya friska krafter i den annars ganska statiska politiken. Det finns ett parti som tar dessa frågor på största allvar, som inser värdet av personlig frihet, värdet av fri kunskapsspridning och möjligheterna med internet och fildelning. Ett parti som inte låter sig luras av företagens lobbyister och som inte är villigt att kompromissa bort dom grundläggande fri- och rättigheterna, demokratins grundstenar, till förmån för utökad brottsbekämpning eller företagens vinstintressen. Piratpartiet är inte uppbyggt av bortskämda ungdomar som vill slippa betala för sig. Partiet bygger på en övertygelse om att våra grundläggade fri- och rättigheter är det mest värdefulla vi har, att världen skulle må bättre om vi delade med oss av kunskap och kultur och att vi med hjälp av internet och modern teknik och kommunikation tillsammans kan skapa en bättre värld och driva utvecklingen framåt.


Jag har ännu inte helt bestämt mig om min röst ska falla på Piratpartiet eller på ett etablerat parti vars ståndpunkter till stor del sammanfaller med mina. Vad jag vet är dock att jag ska rösta, och att dessa frågor är dom som engagerar mig mest. Vi har ännu inte sett slutet på utvecklingen av övervakningssamhället och det oroar mig djupt var vi kommer att hamna om vi inte sätter stopp för det. Att vara borgare och inte gilla den här utvecklingen måste vara tämligen frustrerande eftersom det då vore väldigt motsägelsefullt att rösta på dom borgerliga partierna. Om jag vore borgare skulle min röst i dagsläget hamna hos piraterna. Visar vi nu hur viktiga vi tycker att dessa frågor är så kanske Piratpartiet inte kommer behövas i framtiden.


I skrivande stund har Piratpartiet 11248 medlemmar. Det är mer än både V och MP. Ung Pirat är Sveriges nästa största politiska ungdomsförbund.

Av Nandi - 25 februari 2009 11:45

Peter Sunde Kolmisoppi är fan min nya idol! Till att börja med har jag sällan sett någon som ser så fantastiskt snäll och sympatisk ut. Det måste vara riktigt svårt för åklagarsidan i Pirate Bay-rättegången att försöka framställa den här killen som en skurk och stämma honom på mångmiljonbelopp.När man sedan läser i intervjun med honom (läs den!) på DN att han varken dricker alkohol eller kaffe, är vegetarian och gillar att läsa filosofi så tappar man ju hakan. Dom enda av hans svar som jag ställer mig klart negativ till är att han inte återvinner än och det sista där det framgår att han har en iPhone (ja, jag hatar Apples mainstream-snobb-produkter). Bortser man från det framstår han ju nästan som en ängel. Att han dessutom Twittat EPIC WINNING LOL direkt innifrån rättegången är ju rent historiskt!


Blir han mot förmodan fälld ska jag överväga att sätta upp en idolposter på mitt rum, något som jag till skillnad från dom flesta andra aldrig gjort förut.

Av Nandi - 24 februari 2009 12:14

Vattenfall fortsätter att förblindas av smutsiga pengar eller kol-lobbyister (någon annan förklaring kan jag inte komma med, det finns ju ingen logik i det) och har nu köpt det Holländska energiföretaget Nuon för 95 miljarder, vars energi till 36,5 % kommer från kolkraftverk. Man menar att det förvärvade företaget besitter någon form av magisk kunskap inom förnybar energi, trots att föga imponerande 3,5 % av företagets el kommer från förnybara energikällor. Man vill nästan hoppas att Vattenfall har någon underliggande agenda med mål att köpa alla europeiska kolkraftverk för att sedan så fort som möjligt avveckla dom. Som vanligt är det bara V och MP som ifrågasätter köpet.


Kritiken mot FRA fortsätter att komma i jämna strömmar. Nu senast är det Tullverket och Datainspektionen som är missnöjda med förändringarna av FRA-lagen, dock av olika anledningar. Tullverket känner sig mobbade då dom inte längre själva kommer få leka med FRA:s verktyg för att spana efter gamle Bushs favoriter, "Weapons of mass destruction". Datainspektionen (vårt lands klart bästa myndighet i tider som dessa) är dock missnöjda för att skyddet för den personliga integriteten fortfarande är för dåligt. Det är ingen idé att sminka en gris - hemlig spaning på all kabelburen trafik är förkastligt hur man än reglerar den!


Det är värt att eventuellt få utstå något terrorattentat eller annan brottslighet för att värna integriteten. Jag lever hellre i ett samhälle där en viss grad av brottslighet helt enkelt får accepteras än i ett övervakningssamhälle där alla brott ska kunna redas ut och folk därmed lever utan privatliv. Alla medborgare borde behandlas som oskyldiga tills motsatsen kan styrkas med en konkret misstanke om ett allvarligare brott eller bevis för ett lindrigare. Jag säger därför nej till övervakning, spaning och lagring av kommunikationsmönster mot oskyldiga medborgare. Innan du ställer dig positiv till någon form av övervakning, spaning eller lagring av information, fråga dig alltid; vad skulle denna information kunna användas för i det värsta scenariot, om den hamnade i fel händer? Vad vet du egentligen om personerna som kontrollerar övervakningsvideor, som sitter på all information om dina kortköp, som just i denna stund kanske spanar på din internettrafik? När politikerna imorgon mot en hel ungdomsgenerations vilja kommer rösta igenom IPRED, när Vattenfall i tider som dessa fortsätter satsa på kolkraft, vad vet man då om vad politiker, tjänstemän och företag kan tänkas använda övervakningsmöjligheterna till, nu men inte minst i framtiden?


Nu skärper vi oss och försöker byta ut dom döva politikerna och bojkotta dom blinda företagen! Gör din röst hörd, vid matbordet, i bekantskapskretsen, i skolan, på jobbet, på bloggen, på Facebook och genom att lägga den i lådan på valdagen den 7 juni i år!


"Tyvärr vet jag inte hur man gör för att nå fram till lagstiftare som har bestämt sig för att inte lyssna. Antagligen går det inte. Och i så fall finns det exakt en enda sak att göra. Man måste byta ut dem. Dessbättre har vi den möjligheten." - Christian Engström, PP

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se