Direktlänk till inlägg 22 januari 2009

Storebror ser dig!

Av Nandi - 22 januari 2009 19:22

Usch, jag mår illa! Varför valde jag att skriva en rapport i Samhällskunskap C om läget för den personliga integriteten i Sverige?! Var jag naiv nog att tro att det skulle bli intressant och engagerande? Eller gjorde jag det för att jag någonstans visste att världen skulle må bra av att få ännu en stark motståndare till allt som har med övervakning att göra, och därför offrade den lilla del av lyckligt ovetande och ignorerande som fanns kvar inom mig? Det var ett tungt ämne jag gav mig på, och det är svårt att brinna för det när varje ord av läsning släcker ytterligare en liten del av den eld som finns inom mig. Men jag vet ju att jag till slut kommer göra klart rapporten, hur tung den än är, och jag vet ju att den kommer att bli bra. Något annat alternativ finns inte i min värld. Jag vet också att min övertygelse, att min avsky och ilska mot vårt skendemokratiska samhälle, kommer att bli starkare, och att jag kommer ha möjlighet att utnyttja detta på ett konstruktivt sätt genom fortsatt kamp.

Jag har samlat en lista på några av dom integritetskränkande förslag och lagar som redan drivits igenom dom senaste åren eller som ska drivas igenom inom en snar framtid. Jag vet att listan är lång men jag ber er ändå att läsa igenom den.

Lista (från 2006) på förslag genomförda under den förra regeringen
http://www.datainspektionen.se/Documents/magasindirekt/magasindirekt-06-01.pdfFrån den 1 april i år måste vårdpersonal bryta sin tystnadsplikt och lämna ut uppgifter om patienter till Säpo om det behövs för att skydda regeringen, riksdagen eller kungahuset. Underlag: SOU 2004:108.Från den 1 januari i år ändrades lagen så att alla som döms till fängelse kan få sin DNA-profil inlagd i DNA-registret (tidigare var gränsen två års fängelse). Även personer som inte är dömda, men som är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelsestraff, kan få sin DNA-profil registrerad i ett separat utredningsregister. (Se DIrekt 4/2005). Underlag: Ds 2004:35.Den 1 juli 2005 ändrades lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål så att svensk polis fick möjlighet att hjälpa utländsk polis att bedriva hemlig teleavlyssning och tele-övervakning i Sverige. Underlag: Ds 2004:50.Från den 1 juli 2005 får polisen använda överskottsinformation från hemlig teleavlyssning för att utreda andra brott än det som teleavlyssningen avsåg. Underlag: Ds 2003:13.


Den 1 oktober 2004 sänktes straffgränserna för fall där polisen får använda hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning.
Från samma dag får hemlig teleavlyssning och hemlig tele-övervakning användas även på teleabonnemang som inte tillhör en misstänkt, om det finns starka skäl att tro att den misstänkte kommer att ringa upp.Trots protester från EU-parlamentet och EU:s dataskyddsgrupp (där Datainspektionen ingår) beslutade EU:s ministerråd i maj 2004 att uppgifter om flygpassagerare från EU ska lämnas ut till USA (se DIrekt 2/2004). Beslutet infördes i svensk lag genom en ändring i personuppgiftsförordningen. EU-parlamentet anser att beslutet är olagligt och har anmält det till EG-domstolen.Under nuvarande regeringen
http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175665269.pdf


Hemlig rumsavlyssning (”buggning”) är nu tillåten sedan 1 januari 2008 vid utredning av brott som kan ge minst 4 års fängelse samt en rad andra brott där man förväntar att straffet skall bli minst 4 års fängelse.


Preventiv avlyssning är nu tillåten sedan 1 januari 2008. Det innebär att hemlig teleavlyssning, teleövervakning, postkontroll samt kameraövervakning kan ske mot personer utan att någon brottsmisstanke alls finns, en ny rättslig princip i Sverige. Speciellt gäller det terroristbrott men även annan systemhotande, grov brottslighet.


Efterhandskontrollen av tvångsmedelsanvändning har stärkts en smula genom inrättandet av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden 1 januari 2008, vilket var ett krav för att de två andra lagarna skulle kunna godtas.


FRA-lagen: Generell avlyssning av all elektronisk kommunikation som passerar Sveriges gränser genom kabel.


Beslutas om i februari:

”IPRED1”: Implementering av EU:s ”civilrättsliga sanktionsdirektiv”, där upphovsrättshavare föreslås få rätt att begära ut uppgifter om fildelare för att kunna stämma dem civilrättsligt och kräva skadestånd.


Under utredning:

”Vissa polisiära arbetsmetoder”: Ge rätt för polisen att regelmässigt kunna få tillgång till vilken abonnent som finns bakom ett visst IP-nummer, även utan brottsmisstanke.


Beslutas om i år (http://frapedia.se/wiki/Datalagringsdirektivet):

Datalagringsdirektivet, "EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om lagring av uppgifter som behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster och om ändring av direktiv 2002/58/EG", är en lag som antogs formellt den 15 mars 2006. Lagen tvingar internetleverantörer och mobiloperatörer att lagra stora mängder abonnemangsdata. Bland annat gäller det information om vem som har haft en viss IP-adress och när, avsändare och mottagare av SMS och E-mail, information om ringda samtal inklusive platsen där samtalet började och där det slutade mm.


Trafikuppgiftsutredningen har haft i uppdrag att lämna förslag till hur direktivet om lagring av trafikdata ska genomföras i svensk rätt. Utredningen föreslår att lagringen av trafikuppgifter ska ske hos leverantören och att lagringstiden ska vara ett år. (http://www.regeringen.se/sb/d/8586/a/91521)Vissa av dom här lagarna och förslagen kanske inte ser så farliga ut vart och ett för sig, men när man lägger samman dom till ett paket ser man tydligt var vi är på väg. Visst kan vi ju hoppas på att vi kan lita på att vår nuvarande regering samt polis- och rättsväsende med alla dess tjänstemän, sköter sig och bara arbetar för allas bästa. Men kan vi vara säkra på att det även kommer se ut så i framtiden? Om statsmakten skulle vilja så har den ju faktiskt fått alla möjliga verktyg för att övervaka i princip allt en enskild person gör. Man kan avlyssna och spåra telefonsamtal, chatt, sms och e-mail, man kan se vilka internetsidor personen besöker, vilka andra den kontaktar genom allmänna kommunikationsmedel, man kan spåra alla kortbetalningar personen gör, man kan ta reda på var personen befinner sig genom att spåra mobiltelefontrafiken, man kan se inspelade band av personen med hjälp av övervakningskameror på stan och i butiker, man kan ta reda på personuppgifter genom att kolla i register, genom PKU-registret (blodprovsregister från nyfödda som sparas sedan 1975) skulle man kunna spåra DNA… Du ser vart vi är på väg.

Att statsmakten kan ha hemligt fuffens för sig, det vet vi redan. 1973 kunde ju Jan Guillou och Peter Bratt avslöja:


  • att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation i Sverige.
  • att inte ens riksdagen kände till byråns existens.
  • att denna hade åsiktsregistrerat vänstersympatisörer.
  • att denna även hade spioner utomlands.
  • att denna hade gjort inbrott på Egyptens ambassad i Stockholm.
  • att denna samarbetade med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth och amerikanska CIA.

Det skulle inte förvåna mig om liknande saker försiggår även idag, utan allmänhetens vetskap. Jag vägrar att sluta streta emot, och jag hoppas att du vill hjälpa mig. Du kan gå med i Facebookgrupper, gå med och demonstrera om du har möjlighet, rösta på Piratpartiet, diskutera med vänner om det, skriva insändare, blogga, skriva till våra beslutsfattare mm.

"Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one.” - Benjamin Franklin

 
 
Ma

Ma

24 januari 2009 17:21

Det dags att protestera mot detta övervakningssamhälle. Hur skall detta sluta? Jag hade knappast trott att denna regering skulle kunna införa något sådant här. Det låter ju som kommunistpropaganda. Men det har införts under en "höger" regering....

http://www.metrobloggen.se/berattelserochtankar

 
Ingen bild

Nandi

24 januari 2009 17:55

Precis, nu är det främst Piraterna, men också Vänsterpartiet och Miljöpartiet som står för frihet och integritet.

 
Ingen bild

Andreas

27 januari 2009 20:53

Jag hoppas att du lägger upp ditt arbete när det är klart. Det skulle vara intressant att få en överblick över det som har hänt de senaste åren. Kan man presentera alla lagförslag, kan man säkert få personer att inse att många beckar små blir en stor å.

 
Ingen bild

Nandi

27 januari 2009 21:40

Jo, jag har övervägt saken. Dock är det "bara" ett arbete gjort av en gymnasieelev, om än en ambitiös sådan. Jag vill få respons på arbetet från lärare och vänner innan jag eventuellt tar ett beslut om att försöka sprida det. Det finns ju trots allt en vits med att det är mindre omfattande och något enklare formulerat än exempelvis statliga rapporter eller större avhandlingar, eftersom det då kan nå ut till en bredare publik. Kul att intresse finns!

 
21

21

2 oktober 2009 21:12


http://15

 
Michael

Michael

9 februari 2010 16:52

Men själv kan du inte språra ett dolt telefonnummer om någon telefonterroriserar dig och polisen gör inget om det inte ger minst 2 års fängelse.

JÄVLA HYCKLERI .

http://vaken.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Ovido - Quiz & Flashcards